Principes en voordelen van het proteïne- of eiwitdieet

 

 

 

 

Het proteïne- of eiwitdieet

 

De eiwitten nemen aan alle etappes deel van het cellulaire leven, in het bijzonder aan de cellulaire wederopbouw.

Zij bevinden zich in de stoffen, de enzymen, de hormonen… en vooral in de spieren. Deze spiermassa moet door een dagelijkse inbreng van eiwitten met hoge voedingswaarde behouden worden.

 

  
Het menselijk lichaam
heeft 3 grote energiebronnen
De eiwitten (keten van aminozuren)
De koolhydraten (suikers)
De vetstoffen (vetten)
 Het proteïnedieet bestaat uit een inbreng die zeer rijk is aan eiwitten en zeer arm in koolhydraten (suikers) en vetten, die zo het lichaam verplicht zijn voorraden en vetten uit te putten om energie te produceren die het lichaam dagelijks nodig heeft.
Het gewichtsverlies zal gebeuren zich op alle niveaus van de zones van het lichaam waar de overmaat van vette massa het belangrijkst is. De spiermassa blijft behouden.

De voordelen

 Het is een snelle methode. Het snelle gewichtsverlies zal u zeker motiveren om door te zetten. 6 tot 10KG of meer per maand zal u moed geven om door te zetten. Vrouwen verliezen doorgaans iets minder snel gewicht dan mannen, voornamelijk om hormonale redenen.
 U zal zich fit en opgewekt voelen.
 U zal tijdens het dieet geen gevoel van honger hebben. Dit zal u ondervinden 48h na de aanvang van het dieet. De minimale aanvoer van suikers en vetten veranderen uw stofwisseling. Alle energie is na 24-48h opgebruikt. De vetresrves worden aangesproken. Ketonen worden aangemaakt die ons lichaam van de nodige energie voorzien. De eiwitten zelf voorzien ook een een gevoel van verzadiging.
 U kan nog wel eens 'zin' krijgen in iets, maar knagende honger zal u niet voelen. Hou er rekening mee dat hoe meer u iets eet dat niet toegelaten is, hoe moeilijker u het zal vinden om vol te houden. Een strikte opvolging is een garantie voor het verdwijnen van de honger (en natuurlijk voor het beste resultaat).
 Behoud van spiermassa. Elke kilo die u verliest is een kilo vet, geen water en geen nobele massa van het lichaam (spieren, hart, huid, organen).
 Snel positief effect op uw figuur. Vooral het abdominaal (rond de buik) verdwijnt waardoor reeds snel resultaat gezien wordt. Tegelijk beschermen de eiwitten de huid die strak blijft. Geen vermoeid gezicht
 Geen verlies van spiermassa : uw figuur corrigeert zich snel door het abdominaal vet dat verdwijnt. Dit is het punt waar de meeste andere dieeten falen, deze tasten naast de vetmassa ook de spiermassa aan.
 Een gemakkelijke methode : u moet niets gaan tellen of wegen. U weet prefect wat u wel en niet mag eten.
 Blijvend resultaat : U zal ondervinden dat u niet alleen snel gewicht verliest, maar tegelijk worden nieuwe voedingsgewoonten aangeleerd. Als u ook fase 3 en 4 opvolgt zal u stabiel blijven op uw nieuw gewicht.
  


 

 

De proteïne methode

 Uw arts of dietiste zal u voorstellen om verschillende persoonlijke fases te volgen. Dit zijn 4 verschillende fases. Twee fases om af te vallen, en twee fases om te stabiliseren. U kan de 4 fases gratis bestellen bij ons (klik hier).  Dit zijn de 4 fases:
Uw arts of dietiste die het proteïnedieet bestudeerd heeft, zal met u de afwezigheid van contra-indicaties bepalen:
 • Het aantal kilo's dat u moet verliezen om uw ideale gewicht te bereiken.
 • De verschillende fases en duur van elke fase.
 • Het aantal zakjes dat je mag gebruiken per dag even als de keuze van de zakjes en de hoeveelheid groeten.
 • Hij zal u eventueel de voedingscomplementen in functie van uw balans voorschrijven: natrium, kalium, calcium, magnesium enz…
 • Hij zal u een doktersattest overhandigen waar geschikte proteïnevoeding opstaat.
 

1 Het strikte proteïne dieet  

Fase 1
 Ze bestaat uit:
 • Een hoge inbreng van eiwitten met hoge biologische waarde, meestal in de vorm van een zakje. Dit kunnen 4 tot 6 porties per dag zijn. Beter 1 teveel dan 1 te weinig. Neemt u te weinig eiwitten, dan zal u ook afvallen, maar ook spiermassa verliezen, en dat willen we vermijden
 • Een portie van vezels in de vorm van groenten (lijst van toegelaten groenten) om een goede intestinale werking te waarborgen.
 • het nemen van voedingscomplementen (vitamines, mineralen , calcium) en dranken (2 liter water per dag).

Zij laat een snel verlies van gewichten toe. Uw arts zal een voorschrift schrijven die de belangrijke gewichtsoverbelasting zal bestrijden of wanneer snel gewichtsverlies noodzakelijk is.


  Een dag van het proteïnedieet ('voorbeeldtype')
 Het is een voorbeeld. Naargelang het geval, kan uw arts bepaalde elementen wijzigen.
 Lijst met de groenten in een strikt proteïne dieet.
 
groene slaijsbergslarode sla
notenslatuinkersspinazie
champignonssavooi koolkomkommer
(krul)andijvieradijsaugurken (best op azijn)
bloemkoolwitte koolwitlof
aspergesbroccolichinese kool
courgettesnijboontjeszuurkool
seldertomatenpeterselie
sojascheutenwaterkersrabarber
auberginepreiknolselder
linzenpaprikaextra fijne prinsessenbonen
boterbonenraapzilveruitjes
venkelwortelenkerstomaten
groene koolrode kool (rauw)schorseneren
pompoenrode koolspruitjes
ui(kikker)erwtenkervel
aardappelmaïsolijven
pijnboompittenrode bietwitte of rode (boter)bonen
artisjokflagoletpastinaak

*De groeten met een groene kleur mag je naar hartelust eten.
*De groenten met een oranje kleur moet je beperken tot 200 gram per dag.
* De groenten met een rode kleur moet je trachten te vermijden.

 

 

 


2 Het gemengde proteïne dieet  

Fase 2
 
 • Aangeraden door uw arts of dietist , verenigt hij of zij zakjes eiwitten en traditionele voedingsmiddelen onder de vorm van een echte maaltijd per dag (keuze van de groenten vindt u hieronder in de toegelaten lijst). Dus een combinatie van 3 tot 5 zakjes, en 1 maaltijd met eiwitrijke voeding zoals vlees of vis, of een vegetarisch alternatief (tofu etc).
 • Het kan eveneens ook zijn voor personen die een echte maaltijd per dag of in aflossingen van het strikte proteïne dieet verkiezen dat ze direct in deze fase starten. Of het is ook mogelijk om te schakelen tussen fase  1 en 2 (bvb in de week fase 1 en in het weekend fase 2).
 • De duur van deze fase is doorgaans totdat het streefgewicht bereikt is . Dat is dus afhankelijk van de ene tot de andere persoon. Dit kan weken of maanden duren , afhankelijk van het verliezen gewicht .
 

3 De overgangsfase  

Fase 3
 

Deze fase bestaat uit:
Een progressief herinvoeren van de voedingsmethodes door een inbreng van eiwitten op gemengde wijze te handhaven: zakje eiwitten en voedseleiwitten. Deze fase zal systematisch na het strikte of gemengde proteëne dieet ondernomen worden. Zij bevat verschillende methoden waarvan de duur veranderlijk is. Deze fase is zeer belangrijk voor het eindresultaat.

De duur van fase 3 is moeilijk te bepalen. Probeer alvast de duur van minimum twee weken te houden.

 

Uw arts of deskundige begeleidt u in elke fase.
Uw arts of dietiste kan geval per geval de duur van de fasen wijzigen.

 

 

De Stabilisatiefase   

Fase 4
 

Deze fase bestaat uit:

Meestal nog 1 eiwitsupplement, vrij te kiezen welke maaltijd. Fruit en weinig brood. 
Een voedingsomscholing. Zoals voor alle dïeten, moet zij  lang duren zodat het overgewicht niet terug begint. Gedurende deze fase moet men nieuwe voedselgewoonte aanleren... en de verleidingen zijn talrijk. Controleer zelf uw excessen en corrigeer snel uw fouten. Als er 1 kilo bijkomt, onmiddellijk ingrijpen en enkele dagen bvb naar fase 1 gaan, om direct op gewicht te komen.  Het gebruik van de repen, de koekjes, instant drinks, eiwitrepen, ..., zal u toelaten gemakkelijker uw ideaalgewicht te blijven behouden. 

In feite duurt het tot twee jaar voordat uw lichaam zich zal stellen in het nieuwe gewicht. Het lichaam zal tot twee jaar lang proberen om weer terug te gaan naar uw vorige gewicht, dus dat wil zeggen, dat u heel lang zal moeten opletten op wat u eet. Het gevaar is, dat enkele dagen 'laten gaan' weinig effect heeft de dag nadien. Meestal is het pas na een week dat de effecten daarvan doorkomen. Dus heel strikt uw gewicht opvolgen. Meer bewegen (ja , het klinkt afgezaagd ) zal u helpen om beter op gewicht te blijven. Het vergroten van spiermassa (sport) zorgt ervoor dat uw energieverbruik stijgt , en u dus minder gemakkelijk weer bijkomt .

 U kan de 4 fases gratis bestellen bij ons (klik hier).

 

 

 

blog comments powered by Disqus

Op onze blog

Extra vezels – het vergeten gezonde element

01

Mar

 

Extra vezels – het vergeten gezonde element

Vet of koolhydraten, er is decennialang om het hardst gevochten of er veel of weinig van in gezonde voeding moet zitten. Stilletjes op de achtergrond wachtten de voedingsvezels ...

Lees meer

Zijn light-producten goed voor mijn dieet?

04

Feb

 

Zijn light-producten goed voor mijn dieet?

Gewicht verliezen, dat kan je op verschillende manieren doen. Afhankelijk van het soort dieet dat je volgt, zijn er andere regels en principes. Als een paal boven water ...

Lees meer

Wrap met kip mozarella en tomaat

27

Aug

 

Wrap met kip mozarella en tomaat

Wrap met kip mozarella en tomaat Ingredients 100 g Kip (4 stuks kleine filets) 2 tortilla van Ciao Carb of deze tortilla’s ¼ Icebergsla 2 tomaten 1 teentje ...

Lees meer

Tortilla met zelfgemaakte chili

14

Jan

 

Tortilla met zelfgemaakte chili

Mmmm, lekker pittig en vol proteïnen! Maak je eigen chili en serveer hem in een eiwitrijke wrap voor een Mexicaanse tortilla – maar dan vol eiwitten! Ingredients 1 ...

Lees meer

Wok met eiwitrijke noodles en kalfsvlees

07

Jan

 

Wok met eiwitrijke noodles en kalfsvlees

Dit snelle wokgerecht is ideaal als je houdt van Thaïs. Maak het klaar in een handomdraai en kies je favoriete sojasaus om het helemaal af te werken! Ingredients ...

Lees meer

Pizza tonno

04

Jan

 

Pizza tonno

De klassieke pizza tonno in een gezond jasje! Ingredients 1 pizzabroodje of wrap 1 tbsp tonijn op eigen nat uit blik 1 rode paprika 1 tbsp tomatenpassata of ...

Lees meer

Sukrin logo
Ciao Carb logo
Nutrisaveurs logo
Hero Diet logo
Rabeko logo
Nutriwell logo
Dietisnack logo
Dietimeal logo
2Bslim logo
Atkins logo