De eerste fase van het proteïnedieet

Fase
nr_1
Actieve fase
4 tot 6 zakjes
Fase 1 streng
Salades en toegelaten groenten
De eerste fase van het proteïnedieet.
Proficiat, je bent nu vertrokken !
Fase 1 van het dieet

Volg trouw de adviezen die je kreeg van je arts of begeleider en je bent eindelijk op weg naar een gezond gewicht en een gezonde levenswijze. In deze actieve fase gaan we het overgewicht aanvallen.

De duur van deze fase kan verschillen.

Veel begeleiders hanteren de 40% regel, waarbij 40% van het overgewicht in deze fase moet verdwijnen. Vroeger was dat zelfs tot 80% (voor dringende gevallen bvb). Maar de theorie en de praktijk kunnen verschillen. Omdat deze fase nogal eentonig is en ook in familie- en werksituaties niet altijd past, kan deze verkort worden. Minimaal twee weken raden we toch aan. Nadien kan bvb een combinatie van fase 1 in de week, en fase 2 in het weekend. De grote motivator is dat je snel gewicht gaat verliezen, maar gecontroleerd en medisch verantwoord. Tijd dus om afscheid te nemen van je oude zelf, en uit te kijken naar je nieuwe lichaam.

Honger?

Misschien moeilijk te geloven, maar gedurende dit dieet zal je geen honger hebben. Maar alle begin is moeilijk, eerst moet je lichaam in ketose gaan en dat duurt tot 48u tot 4 dagen, maar kan verschillen van persoon tot persoon. Je lichaam produceert dan ketonen die signalen naar je hersenen sturen die de honger stillen. Je ervaart opeens meer energie en een euforisch gevoel. Maar de eerste dagen zijn dus de moeilijkste.

Het is natuurlijk niet omdat je geen honger hebt, dat je vaak zin kan krijgen in ongezonde snacks, probeer dat te weerstaan.

Hoeveel zakjes?

Vanaf nu neem je 4 tot 6 zakjes per dag. We hebben ongeveer 0,8 g eiwitten nodig per kilogram lichaamsgewicht. Sporters hebben meer nodig. Je neemt beter iets meer dan te weinig. Het teveel aan eiwitten wordt toch door het lichaam uitgescheiden. De eiwitten zorgen ervoor dat je spiermassa behouden blijft en ze stillen ook het hongergevoel. Het behoud van de spiermassa verkleint ook de kans op een yo-yo effect omdat spieren meer energie gebruiken per kilo.

Neem smaken die je lekker vindt om zo te kunnen weerstaan aan trek in andere snacks. We zijn de enige die ook in fase 1 al repen kunnen bieden. Enkel deze repen bevatten minder dan 5 g koolhydraten en zijn geschikt voor fase 1. Deze zullen dus de ketose niet verstoren. Deze staan in categogie: repen> repen Fase 1.

Alle producten hebben een aanduiding voor welke fase ze geschikt zijn. Kijk ook in het vakje ‘extra info’, want sommige producten zijn bvb toegelaten in fase 2 maar slechts 1 keer per dag. Je mag natuurlijk ook geen twee producten die ‘max 1 per dag‘ zijn, combineren op dezelfde dag.

We zijn streng in de beoordeling van producten en ook eerlijk. Op vele sites worden producten nogal snel toegelaten in fase 1, zelfs al hebben ze 5 g of meer koolhydraten per portie. Of worden ook ‘tussendoortjes’ toegelaten, zoals bvb brownies zonder suiker. Dit is jammer genoeg geen correcte informatie. Misschien denken sommige verkopers meer aan de zakelijke kant, of begrijpen ze de basis van het dieet niet? Alleszins, wees kritisch als je producten koopt. Ze moeten eiwitrijk zijn, minstens 30% en koolhydraatarm.

Wat mag je niet eten?
 • geen frisdrank of alcohol (ook niet 1 slokje)
 • geen sauzen of dressings met uitzondering van deze
 • geen snoepjes of koekjes, ook geen kleine
 • geen kauwgum, ook geen suikervrije
 • geen vettige voeding, ook geen paar frietjes
 • geen fruit of geen fruitsap, ook niet 1 framboos
 • geen zuivelproducten, geen magere kaas, geen magere yoghurt
 • geen maaltijden worden overgeslaan, of samengevoegd
 • geen ajuin en geen wortelen
 • geen brood
 • geen rijst, geen aardappelen, geen pasta
Wat mag er wel nog?
 • een hele reeks groenten, vele daarvan kan je onbeperkt eten (gestoomd, als soep, gebakken, rauw), voor de lijst kan je kijken op de fase papieren, die kan je krijgen van je diëtiste of hier gratis bestellen
 • bijkruiden met peper en zout
 • verse en gedroogde kruiden: basilicum, oregano, knoflookpoeder, bieslook, tijm, peterselie, komijn, …
 • mosterd (in verschillende smaken te koop)
 • azijn
 • een paar soeplepels olie

op naar Fase nr_2

Producten vergelijken (0)

Geen producten geselecteerd.

Sukrin logo
Ciao Carb logo
Nutrisaveurs logo
Hero Diet logo
Rabeko logo
Nutriwell logo
Dietisnack logo
Dietimeal logo
2Bslim logo
Atkins logo